Do Konkursu Kulinarnego, który odbył się podczas Pikniku Rodzinnego w Żurawnicy, zgłoszono aż 36 potraw: 16 ciast oraz 20 dań wytrawnych. Uczestniczki przygotowywały je indywidualnie lub w grupach – w ramach Kół Gospodyń Wiejskich. Wśród ciast przeważały różnego rodzaju przekładańce i ciasta z kremem oraz torty, a wśród potraw wytrawnych – rozmaite paszteciki, pieczone pierożki a la kebab, nadziewane rolady i sałatki. Dania były pięknie podane, przybrane sezonowymi owocami, warzywami i kwiatami.
Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie, aby wyłonić zwycięzców. Najważniejszym kryterium oceny był oczywiście smak, ale pod uwagę brano również sposób podania oraz oryginalność. Ostatecznie przyznano po 3 nagrody główne w każdej kategorii (w tym dwie ex aequo) oraz wyróżnienia. Gratulujemy i dziękujemy za tak liczny udział w konkursie!
Kategoria „SŁODKIE”
I miejsce
– Aleksandra Tymicka (Żurawnica) – Ciasto „Red Velvet” z kremem z ricotty
II miejsce (ex aequo)
– Barbara Kołcon (Szczebrzeszyn) – Tort porzeczkowy
– Wioletta Toczyńska (Brody Małe) – Ciasto „Miętusek”
III miejsce (ex aequo)
– Krystyna Żołdak (KGW Sochy) – Ciasto „Orzechowiec”
– Anna Szalczyńska (Żurawnica) – Ciasto „Leśny Mech”
Wyróżnienia:
– Magda Bartnik, Amelka Bednarz (Żurawnica) – wyróżnienia dla najmłodszych uczestniczek
Kategoria „WYTRAWNE”
I miejsce
– Teresa Marcinkowska (Zwierzyniec) – Kotleciki z buraków i kaszy jaglanej
II miejsce
– Maria Hajduk (Żurawnica) – sałatka „Ogórkówka”
III miejsce
– Agnieszka Ordyniec (Żurawnica) – Muffiny o smaku pizzy
Wyróżnienia:
– Marianna Panuciak i Janina Kur (Turzyniec) – Pikantne kaszaczki
– Koło Gospodyń Wiejskich (Błonie) – Roladki serowe
– Koło Gospodyń Wiejskich (Wielącza Kolonia) – „Bin ladeny” z sosem czosnkowym i ketchupem z cukini
Napisz swój komentarz!